De gekste nieuwjaarstradities

large-7

Gesmolten ijzer in een bak met water gooien tijdens nieuwjaarsnacht? Wij Nederlanders houden het nog aardig rustig met onze oliebollen, maar in veel landen is dat wel anders. Elk land heeft zijn eigen traditie en ik heb een aantal opmerkelijke tradities op een rijtje gezet.

Griekenland: In Griekenland is het voor kinderen op 1 januari een extra groot feest, want zij mogen die avond hun schoen bij de kachel neerzetten. Dit feest word ook wel Sint Basil genoemd en het lijkt op het sinterklaas feest hoe wij dat in Nederland kennen.

Spanje: De Spanjaarden eten tijdens nieuwjaarsnacht druiven. Als je 12 druiven in 12 seconden hebt opgegeten brengt dat geluk, aldus de Spanjaarden. Dit vind ik een beetje een vreemde traditie, dit zal wel voortkomen uit een middeleeuws verhaal ofzo?

Argentinië: In Argentinië stapt iedereen rond het klok uur van 00:00 met zijn/haar rechtervoet het nieuwe jaar in.

Australië: Als je tijdens oud en nieuw in Australië bent zou het zomaar kunnen dat je overal op straat het geluid hoort van potten en pannen. De Australiërs hebben namelijk als traditie om zoveel mogelijk lawaai te maken tijdens nieuwjaarsnacht naast het vuurwerk.

Finland: In Finland gooien ze tijdens het nieuwe jaar gesmolten metaal in een bak met water om hun geluk te voorspellen. Best gek eigenlijk, maar goed iedereen zijn eigen ding. 😉

Denemarken: In Denemarken is het een teken dat je veel vrienden hebt als je wakker word met een enorme stapel kapot servies voor je voordeur. De Deenen gooien massaal stapels met servies tegen de deuren van hun buren of families aan tijdens nieuwjaarsdag.

Polen: In Polen is het een traditie om met oud en nieuw een Karper te eten en vervolgens te schubben in de portemonnee te bewaren, dit zorgt voor een goed financieel jaar.

And last but not least: In Rusland schrijven ze hun wensen op een papiertje en steken het in de vik. Vervolgens gooien ze het as van het papiertje in een glas met champagne en drinken ze het om exact 12 uur op. De kans dat je wens uitkomt is nu veel groter volgens de Russen.

Wat leven wij toch ook in een gekke wereld met al die tradities. Achja, het eten van een gefrituurde homp met deeg en krenten is ook best vreemd als je er over nadenkt. Toch blijf ik lekker bij onze eigen traditie. 🙂

Ik wens jullie allemaal een gelukkig en gezond nieuw jaar toe en veel plezier met het bloggen in 2017!

knipsel

 

Advertenties

4 reacties op ‘De gekste nieuwjaarstradities

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s